Is Parkinguitbater gehouden parkeergegevens te verschaffen aan de fiscus op grond van de AWR.

Het Gerechtshof van Den Bosch heeft in een uitspraak van 19 augustus 2014 bepaald dat een uitbater van een parking de parkeergegevens van klanten af moet geven aan de belastingdienst.

In Accountancynieuws van 20 augustus is het volgende daarover gepubliceerd:

SMS Parking moet toch parkeergegevens van klanten afgeven aan de Belastingdienst. In hoger beroep sprak gaf de het Gerechtshof van Den Bosch de fiscus gelijk. Lagere rechters vonnisten eerder nog in het voordeel van SMS parking, die stelde dat het overdragen van deze gegevens schending van de privacy zou betekenen. De fiscus is vooral geïnteresseerd in leaserijders die te weinig privékilometers opgeven om zo aan de fiscale bijtelling te ontkomen.


Bij SMS Parking betalen parkeerders via hun gsm. Bij dergelijke systemen moet de klant ook zijn kenteken intoetsen. Wanneer deze gegevens bij de Belastingdienst terechtkomen kan de Belastingdienst nagaan waar iemand heeft geparkeerd. Dat is met name interessant bij werknemers die hebben aangegeven hun auto niet privé te gebruiken en privé dus ook niet meer dan 500 km op jaarbasis te rijden. Een match tussen de gegevens van SMS parking en het bestand bij de Belastingdienst van leaserijders die hebben aangeven hun leaseauto niet privé te gebruiken zal dus in veel gevallen aanleiding kunnen geven tot een forse naheffing. SMS parking is niet happig om deze gegevens af te staan en hoefde dat ook niet van lagere rechters. Nu moeten zij dat echter wel. Het betrof in deze zaak de gegevens over 2012. Het bedrijf wilde die niet afgeven en de rechtbank in Den Bosch besloot eerder ook dat dat niet hoefde. Het hof bepaalde dinsdag echter anders.

 

Terug naar overzicht